Mobile
Close
scroll down

Vinurile

Așa cum o sugerează numele cramei, podgoria este amplasată în imediata apropiere a Salinei Turda, mai exact la aproximativ 100 de metri de aceasta, pe Dealurile Durgău, zonă cu tradiție seculară în viticultură, ce datează din perioada Imperiului Roman, pe vremea când așezarea cunoscută astăzi sub numele de Turda se numea Potaissa.
Crama La Salina s-a născut în inima Transilvaniei, într-o zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Terroirul specific Văii Arieșului vine cu amprenta identității sale, transformând oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, revelatoare. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici, încă de când localitatea purta numele Potaissa.

ISSA SAUVIGNON BLANC

/ sec

Sauvignon-ul Blanc, vinificat în stilul Lumii Noi, aduce în pahar o plăcută vioiciune.
Cu o culoare , galben pal, strălucitoare, dezvăluie arome proaspete, dominate de citrice , tente vegetale, iarba proaspat cosita, urzica , continuate de note de ardei gras.Gustul surprinde printr-o bună aciditate, aflată în perfect echilibru cu alcoolul.
Structura de ansamblu este armonioasă, evidentiindu-se prin notele tipice soiului de flori de soc, agrise, pepene, fiind completată de mineralitatea specifica zonei Dealurilor Durgaului, ceea ce ii ofera o capacitate cu potential de performanta deosebita la invechirea in butoaie de stejar.

Recomandări culinare:

Alături de salate de vară; preparate din pește sau orice carne slabă; brânzeturi proaspete.

Temperatura de servire: 08° - 10°C.

ISSA CHARDONNAY BARRIQUE

/ sec

De o culoare galben stralucitor, Chardonnay Barrique este caracterizat prin finețe, mereu la inaltime, captand in mod clar specificul zonei si innobilat prin maturarea in butoaie de stejar.

Aroma discretă florală , este completata cu note de vanilie, coajă de pâine prăjită si caramel.

Gustul mediu , onctuos ,cu arome de fistic si ciocolata , ușor lemnos , se combină perfect cu persistența aromatică, puterea soiului și aciditatea foarte bine integrată.

Recomandări culinare:

Alături de gustări, preparate din pește, crustacee mari, rață, fructe de mare, brânzeturi proaspete sau cremoase.

Temperatura de servire: 8° - 10°C.

ISSA PINOT NOIR ROSE

/ sec

Pinot Noir rose, vinificat în stil clasic, este o plăcută surpriză, mai ales că soiul este unul foarte pretențios.
Prezintă o culoare , roz-somon ce ne trimite cu gandul la vara.
Aromele tipice soiului se transformă prin vinificarea în rose, în note intense de fragute și pepene roșu.

Recomandări culinare:

Alături de bruschete cu somon sau piept de rață afumat; coq au vin; brânzeturi.

Temperatura de servire: 08° - 10°C.

ISSA PINOT NOIR

/ sec

Vinificat în stil classic (Burgundia) și de culoare roşu rubiniu deschis, strălucitor și tipic transparent.
Dezvoltă arome delicate de afine coapte, vişine, cirese amare, cafea, tabac, piele, condimente fine și o tușă de stejar.Gustativ surprinde prin rotunjimea sa, astringenţa plăcută, taninurile fine ce transmit un potential de învechire, alcool bine integrat, foarte bine echilibrat impresionând prin persistenţa şi postgustul îndelungat

Recomandări culinare:

Mezeluri uscate, paste cu sosuri uşoare, tartar de somon, carne roşie - vită, rata , porc , la grătar, deserturi cu ciocolata.

Temperatura de servire: 10°-12°C

ISSA ICE WINE

/ DULCE

Experimentul Ice Wine al cramei Crama La Salina face din Sauvignon-ul Blanc soiul vedeta al acestui tip de vinificatie pe meleagurile romanesti.

Un vin surprinzator ,cu o puternica expresie a soiului ,se remarca prin aromele intense de gutui coapte, compot de piersici si fagure de miere.

Povestea vinului incepe in miezul geros al iernii, atunci cand strugurii ramasi pe vie inca din toamna sunt culesi cu delicatese si speranta, mustul lor, unul savuuros si incarcat de zaharuri devenind dulcele si licorosul Issa Icewine.

Aciditatea ridicata alaturi de alcoolul bine integrat, fac din acest icewine un vin desert potrivit nu doar pentru ocaziile speciale.

Recomandări culinare:

Poate inlocui desertul sau alaturi de branzeturi fine, blue cheese, foie gras, deserturi cu branza dulce.

Temperatura de servire: 08° - 10°C

ISSA CHARDONNAY

/ sec

Chardonnay-ul, vinificat în stil clasic, prezintă o excelentă tipicitate de soi, cu o culoare galben-verzuie strălucitoare și cu arome dominante de fructe albe (pară, măr) continuată prin note intense, plăcute, de citrice și altele mai temperate, minerale.
Gustul este rotund și echilibrat, și cu o bună aciditate. Finalul este plăcut, ușor condimentat.

Recomandări culinare:

Alături de gustări; preparate din pește, sushi ,fructe de mare sau preparate din carne albă; brânzeturi proaspete sau cremoase.

Temperatura de servire: 08° - 10°C.

ISSA RHEIN RIESLING

/ sec

Se remarca prin mineralitate si structura densa.

De culoarea galben cu reflexii verzui, Issa Rhein Riesling surprinde prin buchetul aromatic intens, cu note clare fructate din zona citricelor si a fructelor verzi ( lamaie , grapefruit, mere, corcoduse verzi) si rotunjite cu aromele elegante florale si de miere.

Aciditatea ridicata si caracterul mineral denota amprenta specifica Dealurilor Transilvaniei , oferindu-i acestui vin o personalitate aparte.

Gustul este echilibrat, fin , catifelat iar potentialul de evolutie este impresionant, in timp, dezvoltand tonuri de flori de salcam, bujori de camp, miez de nuca si celebra aroma de petrol specifica soiului.

Recomandări culinare:

Un partener ideal alături de preparate asiatice picante, foie gras ,pește , mancaruri tradiționale transilvanene.

Temperatura de servire: 8°-10°C

ISSA MUSCAT OTTONEL

/ SEC

De culoare galben pai ,Issa Muscat Ottonel este foarte expresiv prin aromele intense florale ,specifice acestui soi aromat.

Explozia din pahar, de arome florale, fagure de miere, flori de cires si para coapta, duce cu gandul la un gust dulce , insa surprinde prin vinificarea in sec cu gustul proaspat de note citrice ( pomelo , portocale rosii ) sustinut de aciditatea medie,oferindu-i statutul de vin crocant.

Recomandări culinare:

Salate, branzeturi cremoase , preparate din peste si fructe de mare, deserturi fine

Temperatura de servire: 08° - 10°C

POVESTEA

Povestea „Crama La Salina” s-a născut pornind de la pasiunea a doi iubitori de vinuri nobile care au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău, dezvoltând ulterior un amplu proiect.

După decenii de inactivitate, zona viticolă Dealurile Durgăului, terasele și pantele domeniului au fost transformate într-o vie roditoare, folosind tehnologie de exploatare de ultimă generație, și primind indicația geografică “Dealurile Transilvaniei”.

Plantația și crama sunt amplasate în imediata apropiere a Salinei Turda, într-o zonă cu tradiție seculară în viticultură, încă din vremea Imperiului Roman, care își avea aici unul dintre cele mai dezvoltate centre ale administrației din Dacia.

„Crama La Salina” reînvie istoria zonei viticole și poveștile locurilor care o înconjoară, printr-un amplu proiect de enoturism. La baza dealurilor cu vie, restaurantul „Sarea-n bucate” își așteaptă oaspeții. Aromele îmbietoare ale mâncărurilor gătite cu răbdare, după rețete tradiționale, se îmbină armonios cu vinurile ISSA. Turiștii sunt invitați să descopere și pensiunea restaurantului, 13 camere ultramoderne, cu 40 de locuri de cazare.
 Lucrările manuale, strugurii îngrijiți și atent culeși, tehnologia și dotările de vîrf ale cramei asigură producerea unor vinuri de calitate. În 2014, recoltarea s-a făcut pe o suprafață de 20 de hectare, cu o producție de 47.000 de sticle, 2019 fiind anul în care s-a ajuns la capacitatea maximă de producție când s-au îmbuteliat 300 000 de sticle cu vin, de pe suprafața de 42 de hectare.

Anul demarării proiectului și anul în care a început defrișarea viei existente și scoaterea sistemelor de susținere aferente.
Tot în acest an s-au făcut analize de sol, probele fiind trimise în Italia, Austria și România. În paralel, s-a desfășurat un pachet de lucrări care să aducă terenul la un nivel optim pentru plantare.

Anul în care s-a efectuat plantarea vițelor de vie aduse de la două pepiniere renumite din Franța: MERCIER și HEBINGER. Plantatul s-a realizat mecanizat, cu o mașină dirijată prin satelit.

În anul 2013 s-a instalat sistemul de susținere (de origine italo-franceză) și a avut loc primul tăiat al viei.

Anul în care s-au mai plantat încă 9 hectare cu vițe de vie aduse din Austria (TSCHIDA) și, cel mai important, anul în care s-a cules prima recoltă și s-a realizat primul vin al Cramei La Salina, folosind drojdii selecționate din Franța. Tot în acest an s-a inaugurat și restaurantul din cadrul cramei, restaurantul numindu-se „Sarea-n bucate”.

2015 a fost anul lansării oficiale a cramei și în același timp anul în care am inaugurat restaurantul și pensiunea Sarea-n Bucate.

În anul 2016 am readus la viață Sală Baricurilor, o sală în care vinurile noastre se odihnesc în butoaie de stejar românesc.

Recomandăm acestă locație tuturor celor care își doresc să descopere atmosfera autentică unei crame de vinuri.

Un an în care condițiile meteo au favorizat o producție de mare calitate, reușind astfel vinificarea pentru a doua oară a soiului Rhein Riesling și în premieră a Muscat Ottonelului.

În prima parte a anului 2018, brandul nostru a devenit tot mai vizibil pe plan național, fiind apreciat în sute de locații din întreaga Românie.

SC CRAMA LA SALINA SRL
Str. Dealul Viilor 10,
Turda, Judetul Cluj
L-V 09 - 17
Tel : +4 0364 110 464
E-mail: contact@cramalasalina.ro

ne găsești aici